NAAR HET EINDE VAN DE OORLOG IN OEKRAÏNE ?

NAAR HET EINDE VAN DE OORLOG IN OEKRAÏNE ?

DONDERDAG 22 FEBRUARI

Het lente-offensief heeft Oekraïne de verhoopte resultaten niet opgeleverd. In de zomer 2023 lijkt het einde van de oorlog in Oekraïne nog lang niet in zicht.

Daarom organiseren we opnieuw een debat waarin we een kritische blik werpen op vier verschillende aspecten van deze oorlog.

We vragen Lien Verpoest (KUL), een experte over Oekraïne en Rusland om ons de achtergrond en de Russische motieven voor de ‘speciale militaire operatie’ uit te leggen. Hoe reageert de bevolking in beide landen op de vele tienduizenden slachtoffers?

Na twee jaar oorlog vragen we aan Ariadne Petridis (Belgische vertegenwoordiger bij de NAVO) met kennis van de militaire en politieke realiteit een stand van zaken op te maken en in de toekomst te kijken. Zijn de Oekraïense militaire objectieven realistisch? Worden er nieuwe wapens op het terrein getest en wat blijft er nog over van de wapenbeheersing? Komt er echt een nucleaire dreiging op ons af? Welke zijn de voorwaarden om te onderhandelen?

Waar moeten we deze oorlog situeren in de veranderende wereldorde? We vragen nogmaals expert in internationale relaties Sven Biscop (UGent, Egmont Instituut) ons te verduidelijken welke gevolgen de Amerikaanse prioriteit in haar relatie met China heeft en wat dit betekent voor de Westerse houding, in het bijzonder voor Europa, ten aanzien van Rusland en de oorlog in Oekraïne?

Tenslotte vragen we aan Ludo De Brabander (Vrede vzw) hoe een breder publiek kan gemobiliseerd worden en hoe de vrede in Europa dichterbij kan gebracht worden. Hoe kan het Europese project opnieuw een vredesproject worden en welke kans maakt een Europese veiligheidsarchitectuur nog? Krijgen we Koreaanse toestanden in Europa? Bij deze activiteit wensen we zo veel mogelijk andere organisaties te betrekken zoals SamPol waarmee reeds een samenwerking is afgesproken