Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Brazilië en de terugkeer van de Oude Orde

1 oktober 2019 @ 19:30

Dinsdag 1 oktober 2019, 19u30
Théâtre Nationale

Hij wordt weleens de Trump van de Tropen genoemd, de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro.  Zijn discours bij de inauguratie en de eerste beleidsmaatregelen brengen alleszins de donkere tijden van de extreem-rechtse dictaturen in herinnering : Law & Order, grote kuis in het door ‘cultuurmarxisten’ gedomineerd onderwijs, afschaffing van het ministerie van cultuur, verdrijving van de inheemse volkeren in het Amazonegebied, homofobie-sexisme-racisme, God en Vaderland….

De vraag stelt zich of Brazilië, als grootste land van het continent, hiermee een voorloper wordt van een terugkeer van de Oude Orde in Latijns-Amerika.  De toenemende economische dominantie van de VS, China en binnenkort het EU-Mercosur handelsakkoord (Brazilië, Argentinië, Paraguay, Uruguay) baart alleszins grote zorgen, niet in het minst voor de kleine boeren en veehouders.

Of zien we de toekomst te zwart in en zijn er nog voldoende tekenen van hoop in een continent dat door de eeuwen heen steeds blijk heeft gegeven van de grootste mate van volksmobilisatie ter wereld ?

Over deze en andere vragen brengt de LP Boonkring een panel deskundigen samen over Brazilië en bij uitbreiding heel Latijns-Amerika.  Alvast enkele namen : Alma de Walsche (experte Latijns-Amerika bij Mo Magazine), Paula Polanco (voorzitster INTAL, beweging voor internationale solidariteit), Luc Vankrunkelsven (Werkgroep voor Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw ‘Wervel’ en jarenlang werkzaam in Brazilië) en Isabel Duarte (i.g.)….

En dat alles met Braziliaanse muzikale en culinaire omlijsting
Op zaterdag 26 oktober vanaf 18 u in de Pianofabriek.

Théatre-Cinéma  ‘Le Présent qui déborde’

Nu talloze maatschappijkritische artiesten in Brazilië door de regering Bolsonari gediaboliseerd worden, alle subsidies verliezen en het leven onmogelijk wordt gemaakt, zoeken velen een podium in Europa.  De KVS en Théâtre National laten zich niet onbetuigd en programmeren dit najaar reeds enkele voorstellingen.

We kozen een stuk uit van de Braziliaanse filmmaakster en regisseuse Christiane Jatahy in het Théâtre National.  Haar creatie ‘Le Présent qui déborde’ behandelt de migratiecrisis, die het nationalisme weer doet opflakkeren.  Ze benadert de problematiek met een verwijzing naar de Odysseus van Homerus. We volgen de hedendaagse Odysseus van mannen en vrouwen op zoek naar een betere toekomst. In vluchtelingenkampen in Palestina, Libanon, Griekenland, Zuid-Afrika, Brazilië zocht Christiane Jatahy mensen op die getuigen over hun ballingschap in dialoog met de emoties uit Homeros’epos.

Afspraak op dinsdag 1 oktober ’19 om 19u30 in Théâtre Nationale waar om 19u45 een inleidend gesprek volgt met Christiane Jatahy.
Reserveer tijdig jullie plaatsen: lpboonkring@hotmail.com

Gegevens

Datum:
1 oktober 2019
Tijd:
19:30
Evenement Categorie:

Geef een antwoord