Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Burgerbewegingen en beweeglijke burgers

18 februari 2020 @ 20:00 - 22:30

dinsdag 18 februari 2020, 20u

In de  media heet het dat de burger zijn vertrouwen in de politiek verloren heeft. Traditionele partijen zien hun leden drummen richting uitgang. Extreme partijen, populisten en foert-bewegingen vullen de ideologische leemte – en leegte ? – in en spinnen er garen bij. Bij de recente verkiezingen staken her en der nieuwe “burgerbewegingen” de kop op. Wie zijn zij? Wat willen zij? Wat kunnen ze?

Zijn het drukkingsgroepen uit vorige generaties die zich vervellen of vervelden tot nieuwe proto-partijtjes? Is het een symptoom van de ideologische vermoeidheid van politiek verweesde burgers? Maken we de laatste stuiptrekkingen mee van de “machtsbastions” van weleer, zoals vakbonden en “traditionele” politieke partijen? Of is dit een reële vraag naar meer directe democratie – of naar meer pragmatische agitatie? Kunnen deze (single-issue) burgerplatformen evolueren naar politieke bewegingen die zich inzetten voor het algemeen belang? En hoe kan dit diffuus allegaartje van burgerbewegingen en –platformen de verstarde politieke structuren vernieuwen en de democratie ten goede komen?

We wagen ons aan een debat waarin we verschillende vertegenwoordigers van dergelijke burgerbewegingen aan het woord laten. Met medewerking van o.m. Thomas Goorden (stRaten-generaal) en Pepijn Kennis (Brussels parlementair – Agora).

Gegevens

Datum:
18 februari 2020
Tijd:
20:00 - 22:30
Evenement Categorie:

Geef een antwoord