Laden Evenementen

« Alle Evenementen

EEN NIEUWE STAATSHERVORMING: KANSEN VOOR BRUSSEL?

1 februari 2022 @ 00:00 - 31 maart 2022 @ 00:00

Preciese data en locaties volgen later!

In de regeerverklaring De Croo 1 wordt de voorbereiding van een 7de staatshervorming aangekondigd. Een massale burgerbevraging staat in de startblokken. Ook het Vlaams parlement organiseert hoorzittingen.  Politieke partijen nemen hun standpunten in.  Bij de Brusselse regering blijft het windstil.

Toch zullen de gevolgen van een nieuwe staatshervorming voor Brussel ingrijpend zijn.  Steeds meer wordt gedacht in de richting van een federaal België met vier deelstaten (Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige regio).  Maar wat zal dit betekenen voor het Brussels stadsgewest ?

De LP Boonkring heeft in het verleden vaak het debat gevoerd over de Brusselse instellingen en de relatie met Vlaanderen.  Ook deze keer willen we niet aan de kant blijven toekijken. Niet om ons te verdiepen in de finesses van de parlementaire instellingen, maar om te focussen op de Brusselse samenleving met haar meertaligheid, superdiversiteit en grootstedelijkheid.

We vertrekken vanuit onze eigen ervaringen, zoals de ongerijmdheid dat verenigingen die zich tot een meertalig publiek richten afzonderlijk moeten aankloppen bij de Vlaamse en Franstalige overheden.

De formule

lectr

In februari organiseren we een cyclus van thematische gesprekken, waarbij we de nadruk leggen op de persoonsgebonden materies. Onderwerpen te over: Hoe meertaligheid versterken in de culturele sector, de ziekenhuizen, de zorginstellingen, het onderwijs?  Wat willen we nog taal-gescheiden behouden?  Welke rol blijven de Vlaamse Gemeenschap en de VGC spelen in deelstaat Brussel?  Wat met de federale culturele instellingen in Brussel, zoals de Munt en Bozar ?  En wat blijft er over van de hoofdstedelijke functie?

We bieden het woord aan experten en ervaringsdeskundigen uit  verschillende sectoren.  Marc Noppen, directeur UZ Brussel en Tania Dekens, leidend ambtenaar van Iriscare, de bicommunautaire instelling voor de zorgsector, hebben hun deelname al toegezegd. Ook Pierre Thys, de nieuwe directeur van het Théâtre National heeft zijn interesse betoond voor een reflectie inzake culturele materies en consequenties voor onze zeer diverse grootstad.

 

Als afsluiter, begin maart, volgt een debat met politici waar we de bevindingen van deze panelgesprekken voorleggen.

 

Gegevens

Begin:
1 februari 2022 @ 00:00
Einde:
31 maart 2022 @ 00:00
Evenement Categorie: