Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Genua: La Superba: een cultuurpolitieke en hedendaagse ontdekkingsreis

4 april 2021 - 9 april 2021

 

DEZE ACTIVITEIT WORDT UITGESTELD WEGENS CORONA

van 4 tot 9 april 2020

Jawel, La Superba is de gelijknamige en intrigerende stadsroman van Ilja Leonard Pfeiffer die sinds een tiental jaren in Genua woont en werkt.  Sommigen zullen deze ode aan de verbeelding zelfs een alternatieve en amusante reisgids noemen. La Superba is ook de geboortestad van Christoffel Colombus, van “duivelsviolist” Niccolò Paganini en andere artiesten,wetenschappers en sporters. De Mediterrane stad met haar zacht klimaat was ook vijftig jaar lang het winterverblijf van Giuseppe Verdi, operacomponist en politiek revolutionair met groot sociaal engagement. Genua, prachtige havenstad aan de Italiaanse Riviera bulkt bovendien van palazzi en Europese cultuurgeschiedenis. Niet dat de Louis Paul BoonKring zich nu plots aan monocultuurtoerisme zou bezondigen, wel integendeel.

De recente geschiedenis van de stad en de actualiteit rond het dramatische lot van de vluchtelingenbootjes op de Middellandse Zee duwen ons, Europeanen, met de neus op harde feiten die ons doen nadenken als het op immigratie- en stadsontwikkelingsbeleid onder een rechts bestuur aankomt. De aanwezigheid van een flinke Afrikaanse bevolkingsgroep in het oude stadscentrum en de sociale hulpverlening die spontaan tot stand kwam in het kader van de acute vluchtelingenproblematiek brengen het gebrek aan Europese visie m.b.t. de sluiting van wat bovengenoemde schrijver de dodelijkste grens ter wereld noemt in een hoopgevend perspectief: burgerinitiatieven, solidariteitsacties, sociale restaurants en opvang tonen aan dat in deze stad alternatieven bestaan als tegengif voor de  “bange, blanke man “.

Wat stadsvisie en  -planning betreft, heeft de uit Genua afkomstige en gerenommeerd architect Renzo Piano, zich een paar weken na de ramp al kandidaat gesteld om de ingestorte brug herop te bouwen.

Op het menu natuurlijk niet alleen trofie of gnocchi alla Genovese en focaccia maar vooral inspirerende ontmoetingen met vluchtelingen, democratische groeperingen en geëngageerde organisaties die de stad een geweten schoppen. En wie weet schrijden we toch tot de poorten van een prachtig Palazzo …..!
Tot slot nog wat praktische info: we reizen met een nachtbus (vertrek nacht van 3 april en terugkeer nacht van 8 april) en toppen dus onverbiddelijk af op 33 deelnemers! Wie interesse heeft, volgt best goed de instructies…

 

Gegevens

Begin:
4 april 2021
Einde:
9 april 2021
Evenement Categorie:

Geef een antwoord