Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

IS EEN SOCIAAL RECHTVAARDIG KLIMAATBELEID MOGELIJK IN EEN OUD INDUSTRIEGEBIED?

1 maart 2020

Een zaterdag in maart 2020

Grande-Synthe is een stad in Le Nord waar je niet naartoe gaat, als je er niet moet zijn. Tussen Duinkerken en Calais ligt ze weggedoken tussen de koeltorens van de kerncentrale van Grevelingen en omgeven door een sliert SEVESO-bedrijven. Het is het Charleroi aan de Noord-Franse kust. Sinds enkele jaren rijgt Grande-Synthe de prijzen van ecologie, groen bestuur, klimaat en biodiversiteit aan elkaar.

Grande-Synthe toont hoe rechtvaardig klimaatbeleid er in de praktijk uitziet. ‘Ecologie gaat over autonomie, over emancipatie, over een gezonde wereld voor iedereen’, aldus Damien Carème, burgemeester. Hij verwijst naar de gele hesjes, hun woede over de extra belasting op diesel. Niet verwonderlijk. ‘Men heeft ze eerst verslaafd gemaakt aan de diesel omdat dat zogezegd beter was voor het klimaat en dan heft men er een taks op terwijl kerosine onbelast blijft? ‘ Vervuilende producten moeten belast worden maar niet zonder een werkbaar alternatief. Die taks moet in een sociaal-ecologisch fonds dat terugstroomt naar de mensen door extra ondersteuning bij energiebesparende maatregelen of investeringen in hernieuwbare energie. De brandstof wordt zo duurder, maar het leven niet en op het einde van de maand houdt men finaal misschien meer over.’ ‘Ik wil geen vervuiling meer. Wie investeert in Grande-Synthe moet dat doen zonder hinder voor mens of natuur.’ Hij verwijst naar de windmolenparken op zee die in ontwikkeling zijn en de belofte van waterstof op basis van hernieuwbare energie. Banen met toekomst. ‘Maar de stad moet zich voorbereiden op het vertrek van Arcelor. Daarom zet ik in op autonomie en zelfstandigheid. Het ecologisme staat voor een ander model. Het is respectvol, gezond, eerlijk, het sterkt mensen en werpt een dam op tegen populisme.’.

Ook daarin blijkt Grande-Synthe de uitzondering in de streek. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen spoelde het Front National als een olievlek over de regio, behalve in Grande-Synthe.

 

Gegevens

Datum:
1 maart 2020
Evenement Categorie:

Geef een antwoord