Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LEST WE FORGET

februari 1 @ 19:00 - 21:30

€5

 DINSDAG 1 FEBRUARI 2022 vanaf 19u in COOP,

STARTAVOND van het project LEST WE FORGET

WEGENS COVID IS ER MINDER PUBLIEK TOEGELATEN

Snel reageren dus via mail aan lpboonkring@hotmail.com en 5 € te storten op rek° BE 40 0011 1994 8963 van de LPBoonkring.

19.00  uur : rondleiding in de Buchenwald-tekeningententoonstelling (zie III.)

20.00  uur: excerpten documentaire ‘Breendonk door migratieogen’
We vangen aan met revelerende documentaire uit 2021 , gemaakt door Dominique Willaert en Victoria de Luxe uit Gent. Daarin gaan 3 kenners en getuigen van Breendonk in gesprek met 3 jonge Belgische vrouwen van vreemde herkomst. Wat betekent de herinnering aan Breendonk voor jonge Belgen uit de migratie?

20.30 uur: het verhaal van de namaak-krant Le Soir: de ‘Valse Soir’
We tonen de originele teruggevonden drukplaten van de Faux Soir of Valse Soir, een spectaculaire journalistieke verzetsactie door het Onafhankelijkheidsfront. De distributie ervan vond plaats op 9 november 1943. Bedoeling was de 25e verjaardag van de Wapenstilstand te herdenken, door met typisch Brusselse ‘zwanze’ de draak te steken met de Duitse bezetter.  Pour la petite histoire: ‘onze’ Lydia Depauw hielp haar vader op die dag bij de bedeling van de valse Soir in Brussel.
                Jean-Jacques Bouchez, directeur van het Nationaal Verzetsmuseum , spreekt over de renovatie van het Nationaal Verzetsmuseum te Anderlecht en over de Faux Soir.
                Daniel Weyssov van de Auschwitzstichting zal het hebben over hoe de oorspronkelijke drukplaten van de Faux Soir terug aan het licht kwamen. Ze werden in 2014 aan het Nationaal Verzetsmuseum geschonken door Jacques Misguisch en zijn zus Lydia Haderman-Misguisch.
                Daniel Couvreur (Le Soir) stelt de strip ‘Le Faux Soir’ voor, waaraan hij meewerkte en die eind November 2021 uitgebracht werd bij Futuropolis.

21.30  uur : gelegenheid tot vragen aan onze gasten – mogelijkheid tot aankoop en signeren van de strip – we sluiten af met een glas.

BEKIJK OOK DE FOLDER IN DE ACTIVITEITENKALENDER: https://lpboonkring.be/event/lest-we-forget/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gegevens

Datum:
februari 1
Tijd:
19:00 - 21:30
Kosten:
€5

Locatie

COOP
Demedtskaai 23
Anderlecht, 1090
+ Google Maps