Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

ONZE GEZONDHEIDSZORG, IS DIE “GOED ZIEK” ?

24 november 2020 @ 20:00 - 22:00

 

Gelet op de zorgwekkende ontwikkeling van de corona-cijfers en omdat we de gezondheid van ons publiek en de sprekers niet nodeloos aan de risico’s willen blootstellen, hebben we besloten om onze activiteit niet in de Markten te organiseren maar via een video-conferentie. Die zal plaats vinden op dinsdag 24 november om 20 uur. Je kunt vanaf 19.45 « binnen » komen.  Als je een mailtje stuurt naar bertrand.jos@skynet.be ontvang je een link om de video conferentie te volgen.

 

 

“Goed ziek. Hoe we onze gezondheidszorg veel beter kunnen maken! ” : een boek, gepubliceerd in november 2019. Geschreven vóór de gezondheidscrisis van Corona, maar nu – met CORONA – razend actueel.

De auteur, Dokter Ri De Ridder maakt een haarscherpe analyse van de toestand van ons gezondheidsstelsel. Opvallende problemen zijn de dualisering tussen arm en rijk (in Brussel stelt 23 % van de mensen zorg uit… bij de laagste inkomens is dat zelfs 40 % ) en het probleem van verspilling en inefficiëntie van het systeem ( 20% van het budget wordt “verspild” aan te dure geneesmiddelen, aan onnodige dure zorg). De auteur beperkt zich niet tot een diagnose. Hij tekent ook krachtlijnen uit voor een nieuw beleid waarbij de zorgvrager centraal staat en in zijn/haar wijk de toegang krijgt tot het gezondheidssysteem. Dat betekent: multidisciplinair, geïntegreerd in de leefsituatie van de mensen waarbij de wijkgezondheidscentra een belangrijke rol spelen.

 

De auteur boogt op een veelzijdige ervaring. Op het terrein, als een van de pioniers van het wijkgezondheidscentrum “de Sleep” in Gent waar hij jarenlange praktijkervaring opdeed en mee aan de basis lag van de forfaitaire betaling. Twaalf jaar stond hij aan het hoofd van de dienst geneeskundige verzorging van het RIZIV en tekende ook het beleid uit op de kabinetten van verschillende socialistische ministers van volksgezondheid. Nu is hij “op pensioen” en voorzitter van de vzw. “Dokters van de wereld”. Hij is ook lid van de raad van beheer van het wijkgezondheidscentrum De Brug in Molenbeek.

Ri De Ridder is onze centrale gast. Wij vragen hem om zijn diagnose, zijn visie en oplossingen toe te lichten en wij laten 2 panelleden hierop reageren vanuit hun expertise:

Anne-Françoise Pirson werkt op de studiedienst van Solidaris, de Franstalige socialistische mutualiteit. De mutualiteiten stonden immers aan de wieg van ons solidair gezondheidsstelsel en blijven nog steeds een van de belangrijkste actoren in het beheer van ons gezondheidsstelsel.

Hanne Bosselaers is dokter van de groepspraktijk van “Geneeskunde voor het volk” in Molenbeek. “Geneeskunde voor het Volk” groepeert een 10 tal medische groepspraktijken in ons land. Zij werken vanuit de wijken aan een solidair gezondheidsstelsel dat vertrekt vanuit de noden van de betrokkenen. En ook het Kiwi-model komt aan bod.

Het panel bestaat uit Nederlandstaligen en Franstaligen, waarbij ieder zich uitdrukt in zijn of haar taal.

Gegevens

Datum:
24 november 2020
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

DIGITAAL
België + Google Maps