Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Over ongelijkheid en gele hesjes

1 december 2019 - 31 december 2019

Terwijl de inkomensongelijkheid overal toeneemt, zou het in ons land nog meevallen, onder meer dankzij het sociaal overleg en de sociale zekerheid.  Was het maar waar…

De cijfers tonen een minder rooskleurig beeld. Vooral de hogere en in mindere mate de middenklasse gaan er nog op vooruit, maar de lagere klasse hinkt steeds meer achterna.  Volgens de Europese armoede-indicatoren heeft 21 % van de Belgische bevolking het moeilijk tot zeer moeilijk om rond te komen. In Brussel ligt dit cijfer nog gevoelig hoger: 31 %.  De symptomen zijn bekend : lagere levensverwachting, hoge werkloosheid, gebrekkig wooncomfort, grote schooluitval, enzovoort.

Deze toenemende ongelijkheid vormt ook een rode draad in ons jaarprogramma : de bezoeken aan Charleroi en Grande-Synthe, het ‘nieuwe werken’ met de flexi-jobs, de verrechtsing en het populisme, de teloorgang van de sociaal-democratie…

De meest markante protestbeweging ontstond vorig jaar bij onze zuiderburen : les Gillets Jaunes / de Gele Hesjes.  Een sociale strijd die nu al bijna een jaar stand houdt.

François Ruffin, journalist–activist en parlementslid voor La France Insoumise, en Gilles Peret, sociaal-kritische filmregisseur, maakten er een documentaire over:

J’veux du Soleil.

Talrijke gesprekken met de mensen achter deze beweging geven een totaal ander beeld dan het zootje ongeregeld waarvoor de Gele Hesjes vaak versleten worden.  Een aangrijpend beeld van een groot deel van de Franse bevolking die de ongelijkheid zat is en de strijd niet zal staken zonder een fundamentele ommezwaai in het beleid.

In de loop van de maand december vertonen wij de film, gevolgd door een gesprek met enkele armoede-deskundigen.  Datum en verdere info volgen later.

Gegevens

Begin:
1 december 2019
Einde:
31 december 2019
Evenement Categorie:

Geef een antwoord