Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

IN DE NAAM VAN DE STRAAT- AU NOM DE LA RUE

27 september 2020 @ 14:00 - 16:00

€5

Wie door Etterbeek wandelt kan er niet naast kijken: hoge militairen overheersen de straatnamen. Dat heeft natuurlijk met de aanwezigheid van de kazernes te maken, maar bij nader toezien is er meer aan de hand. Velen van hen hebben hun “verdienste” te danken aan hun deelname aan de verovering van Congo, het hardhandig neerslaan van revoltes en wrede represailles tegen de inlandse bevolking. Ook enkele

commerçanten die zichzelf en ons land verrijkten met het leegroven van ivoor- en rubberoogsten en ook een foute pater die zijn racisme niet kon wegsteken, werden gehonoreerd met een straatnaam.

In onze eerdere publicaties “In st(r)aat van oorlog” en “Salut Congo” wezen we al op deze pijnlijke relieken van een donker koloniaal verleden. Voor een politieke reactie bleef het echter wachten tot de Black Lives Matter-beweging die ook aan Etterbeek niet voorbij ging. Het gemeentebestuur overweegt nu een naamsverandering van enkele koloniale straatnamen.

Als bijdrage tot de discussie over de naamsveranderingen publiceert de Boonkring een brochure met de achtergronden van deze koloniale figuren. Lucas Catherine, auteur van talrijke publicaties over Congo, werd bereid gevonden om bij elk van de 18 straatnamen een wetenschappelijk onderbouwd en vlot leesbaar verhaal te schrijven. De brochure wordt levendig voorgesteld tijdens een geleide ‘koloniale wandeling’ op zondag 27 september. Door Corona is inschrijven verplicht: lpboonkring@hotmail.com.

 

 

Gegevens

Datum:
27 september 2020
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
€5
Evenement Categorie:

Organisator

Louis Paul Boon Kring
E-mail:
lpboonkring@hotmail.com

Locatie

Metro Petillon
metro Pétillon
Etterbeek, Brussel Hoofdstedelijk gewest 1040 België
+ Google Maps