Laden Evenementen

« Alle Evenementen

VERZET, TOEN NU EN STRAKS. DEEL 2 TENTOONSTELLINGEN

1 februari 2022 - 22 februari 2022

Het verhaal van de valse Soir

De Faux Soir of Valse Soir, was een journalistieke verzetsactie van het Onafhankelijkheidsfront. De distributie ervan vond plaats op 9 november 1943. Bedoeling was de 25e verjaardag van de Wapenstilstand te herdenken, en met typisch Brusselse zwanze de draak te steken met de Duitse bezetter. Deze drukplaat is het centrale stuk bij COOP waar het verhaal van dit huzarenstukje uit de doeken gedaan wordt.
Le Soir was toen het dagblad van de gematigde Franstalige collaboratie, met een oplage van 250.000, toen vaak ‘Le Soir Volé’ genoemd.  Et pour la petite histoire: ‘onze’ toen 13-jarige Lydia Depauw hielp haar vader op die dag bij de bedeling van de valse Soir in Brussel.

 

Originele tekeningen van Georges Despaux uit concentratiekamp Buchenwald

Georges Despaux (°1906) was een Franse politieke gevangene uit  Béarn in Frankrijk. Op 1 februari 1944 wordt hij aangehouden in Bayonne en via de gevangenissen van Bayonne en Bordeaux naar het kamp van Compiègne gestuurd, daarna naar Auschwitz en ten slotte Buchenwald. Daar geraakt hij bevriend met Henri Vanmolkot, een jonge student geneeskunde uit Leuven. Beiden verbleven in het gruwelijke Kleine Kamp (‘quarantainekamp’) tot de bevrijding.  Georges slaagt erin om op stukjes gestolen papier (ook vele clandestiene) tekeningen te maken  van medegevangenen en scènes uit het dagelijkse leven in het kamp.

Onderzoek over artistiek werk uit de kampen (tekeningen, clandestiene foto’s zelfs, gedichten, geschriften, muziek etc..) werpt een bijkomend en interessant licht op ‘l’univers concentrationaire’. Voorafgaand aan het debat die avond, geeft de curator van de tentoonstelling, de zoon van Henri Vanmolkot, een rondleiding in de tentoonstelling, waarin een o.a. 70-tal van de meer dan 200 bewaarde tekeningen getoond worden. Niet lang voor zijn dood in 1969 schrijft hij zijn vriend: Je n’irai pas au paradis, ce n’est fait et inventé que pour les constipés bien pensants et j’ai toujours pensé tout de travers.

Gegevens

Begin:
1 februari 2022
Einde:
22 februari 2022
Evenement Categorie:

Locatie

COOP
Demedtskaai 23
Anderlecht, 1090
+ Google Maps