Laden Evenementen

« Alle Evenementen

VERZET TOEN, NU EN STRAKS. TWEE DEBATTEN

1 februari 2022 @ 20:00 - 22 februari 2022 @ 22:00

Doordacht/Herdacht

1 februari, COOP, 20 uur

We vangen aan met excerpten uit een revelerende documentaire van Victoria de Luxe uit 2021 over wat Breendonk  vandaag betekent. Daarin gaan 3  getuigen van Breendonk in gesprek met 3 jonge Belgische vrouwen van vreemde herkomst, nadat ze samen een bezoek brachten aan het Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk. Bien étonnés de se trouver ensemble: hebben beide werelden wat met elkaar? Wat betekenen deze herinneringen aan Breendonk voor jonge Belgen uit de migratie die er weinig of niets van weten of mee van doen hebben?

Daniel Weyssof van de Auschwitzstichting vertelt over hoe hij op het spoor kwam van de drukplaat die zich tot enkele jaren geleden nog in Zuid-Frankrijk bevond. Een verhaal over een oude professor en een boekhandel aan de Louisalaan.

De directeur van het Nationaal Verzetsmuseum, Jean-Jacques Bouchez, zal ons onderhouden over de renovatie van het Nationaal Verzetsmuseum te Anderlecht (naast het gemeentehuis, in het huis waar de Faux Soir gedrukt werd).

We sluiten af met een gedachtewisseling tussen onze gasten en Rik Vanmolkot  over herinneringsactiviteiten vandaag en hun rol in de strijd voor mensenrechten en tegen het vergeten, onverdraagzaamheid, racisme, discriminatie etc.

Is de taal gansch het volk?

22 februari, COOP, 20 u

De ongeschreven traditie van het respectvol met elkaar oneens te zijn, is vandaag ver te zoeken. Taalspelregels en taaltraditie verloederen.
‘De tael is gansch het Volk’, zo noemde de orangist Prudens Van Duyse bijna twee eeuwen geleden het genootschap dat hij oprichtte voor de culturele strijd van de Vlaamse beweging. 1834 is niet 2021, maar woorden blijven ertoe doen. Ze vormen de belangrijkste manier waarop we anderen duidelijk maken wat we denken en zijn een instrument om het publieke debat en gemeenschappen vorm te geven.

Maar. Er is ook haatspraak, giftaal, fake news-taal, subcutane en subliminale haatboodschappen alom. Eind 2021 verschijnt het boek ‘Hondenfluitjes van de Vlaamse elite’, dat inzoomt op verdoken uitspraken van politici en partijen, die gevaarlijk zijn voor de democratie. Een voorbeeld is de slogan ‘stop islamisering’ die door een Mechelse rechtbank veroordeeld werd als haatmisdrijf. Drukpersmisdrijven ingegeven door racisme, xenofobie of negationisme kunnen voor de correctionele rechtbank komen en  is er nu ook politieke animo om dat uit te breiden naar alle haatspraakmisdrijven. Daar is een grondwetswijziging voor nodig. Merkwaardig dat ook VLD en CD&V zich hierachter scharen daar waar de problematiek van de cordon sanitaire amper nog leeft.

Ico Maly (Universiteit Tilburg) (is gevraagd) publiceert al jaren over beeldvorming, media, identiteitsvorming, racisme, nationalisme, (super)diversiteit, democratie en de strijd voor vrijheid en gelijkheid.

Marjan Verplancke was educatief verantwoordelijke van het Joods Museum van Deportatie en Verzet in Mechelen nog voor het Kazerne Dossin werd. Sinds 2021 is ze communicatieverantwoordelijke van het gloednieuwe Hannah Arendt Instituut.

Tom De Smedt (UAntwerpen) werkt als onderzoeker bij de Computational Linguistics & Psycholinguistics Research Group (CLiPS) rond het opsporen en opvolgen van rechtsextremisme op online sociale media.

 

 

 

 

Gegevens

Begin:
1 februari 2022 @ 20:00
Einde:
22 februari 2022 @ 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

COOP
Demedtskaai 23
Anderlecht, 1090
+ Google Maps