Laden Evenementen

« Alle Evenementen

VIENTOS DEL PUEBLO. MIGUEL HERNANDEZ

april 1 @ 00:00 - april 30 @ 00:00

Deze acitiviteit is gepland in april.  Een preciese datum, uur en locatie volgen later.

 

Het thema “Verzet” loopt als een rode draad door het jaarprogramma van de Louis Paul Boonkring. Toen de groep “La Barraca” (Roeselare) voorstelde om in Brussel een podium te bieden aan hun programma “Wie is Miguel Hernández?” hebben we niet lang getwijfeld. Daarin brengen schrijver-performer Elvis Peeters en de muziekgroep Wilderman de eerste Nederlandse vertaling van een selectie van gedichten van Miguel Hernández die, amper 32 jaar jong, in de kerkers van Franco overleed.

De Louis Paul Boonkring voegt aan die volledig Nederlandstalige performance twee eigen luiken toe. Daarin wordt kort de biografie van Miguel Hernández geschetst en een aantal van zijn meer militante gedichten gebracht. In het Spaans, in het Nederlands en in het Frans – op maat van het diverse en meertalige Brussel van vandaag.

We bundelen de talenten, de kennis en de netwerken van een Spaans musicoloog, een Franstalig acteur, een Colombiaans vakbondsleider, een Argentijnse dramaturg, een Spaanse migrantenvereniging en nog andere personages die samen de rijkdom van Brussel uitmaken om de figuur van Miguel Hernández en zijn authentiek engagement in de verf te zetten.

De Nederlandse dichter Remco Campert schreef ooit: ‘…jezelf een vraag stellen / daarmee begint verzet / en dan de vraag aan een ander stellen”. Zowel het erg korte en diep-tragische leven van Miguel Hernández als zijn onverbiddelijk engagement helpen misschien om, af en toe, de juiste vragen te stellen. Aan onszelf. Of aan anderen.

Met Elvis Peeters, Wilderman, José Miguel Sanz S., Rik Van Molkot, e.a.

De voorstelling vindt plaats in de loop van de maand april.
Wij delen tijdig de Brusselse locatie van dit engagement mee.
Voor en na de voorstelling wordt het boek van Elvis Peeters, met vertalingen van Miguel Hernández, (Uitgeverij P) te koop aangeboden.

Meer dan 250 bekende Spaanse en internationale musici hebben gedichten van Miguel Hernández op muziek gezet. Daar horen kleppers bij als Joan Baez, José Meneses, Bob Dylan, Victor Jara, Joan Manuel Serrat en een keur van Zuid-Amerikaanse protestzangers.

Als orgelpunt op de activiteit rond Miguel Hernández organiseert de Louis Paul Boonkring, samen met de vzw Federico García Lorca in Anderlecht, een avond rond Miguel Hernández en zijn muzikale “erfenis” – die nog steeds springlevend blijkt. De Spaanse muzikant en zanger José Miguel Saenz vertelt er alles over “Miguel Hernández y la música” (met vertaling). Spaanse hapjes en wijn ontbreken – uiteraard – niet op deze afsluiter…
De activiteit vindt plaats in de vzw Federico García Lorca, in oktober 2022 n.a.v. de geboortedatum van Miguel Hernández (30 oktober 1910).

Gegevens

Begin:
april 1 @ 00:00
Einde:
april 30 @ 00:00
Evenement Categorie: