22 februari 2024 – Naar het einde van de oorlog in Oekraïne ?

22 februari 2024 – Naar het einde van de oorlog in Oekraïne ?

Hier kan je de volledige opname van dit 2 uur durende debat herbeluisteren: Oekraïnedebat 22 februari 2024

Het verslag van deze debatavond kan je hier nalezen:  2024-03-23 LPB Louis Paul Boonkring (P)

Op 22 februari 2024 was het twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Bijna exact twee jaar later organiseerde de LPB-kring opnieuw een debat over de Oekraïne-oorlog waarin we ons nu vooral afvroegen wanneer en hoe er een einde aan deze oorlog kan komen. Onder leiding van Gie Goris voerden vier experten, elk vanuit hun specifieke professionele invalshoek, een tegensprekelijk debat waarbij het onderscheid tussen de objectieve feiten (situatie op het terrein, beschikbare middelen, …) en het narratief erg belangrijk is.

Gie Goris (ex-hoofdredacteur MO* Magazine) situeerde het debat in een ruimer kader en legde elke spreker enkele vragen voor, en trad op als moderator.

Tom Sauer, professor internationale politiek aan Universiteit Antwerpen, heeft als veiligheidsspecialist een uitgesproken mening over de oorlog in Oekraïne en in recente opiniestukken heeft hij de weg uitgestippeld om tot een einde van deze oorlog te komen.

Fiel Vanthemsche, Adjunct Permanent Vertegenwoordiger van België bij de NAVO (vervangt ambassadrice Ariadne Petridis die door agendaproblemen niet kan deelnemen) lichte het Belgische en NAVO standpunt t.a.v. de oorlog in Oekraïne toe.

Sven Biscop, professor aan het Instituut voor Internationale en Europese studies van de Universiteit Gent en directeur in het Egmont Instituut Brussel, is ook defensiespecialist en heeft een bijzondere interesse voor recente ontwikkelingen in de wereldorde.

Ludo De Brabander, vredesactivist en woordvoeder van Vrede vzw,  vertokte het standpunt van de vredesbeweging over de oorlog in Oekraïne.

Dit debat werd georganiseerd door de Louis Paul Boonkring in samenwerking met  SamPol, Vrede vzw, Masereelfonds, Jongsocialisten, Huis van de Mens en ging door op donderdag 24 februari 2024 in het Gemeenschapscentrum De Markten in Brussel.

Hier kan je de volledige opname van dit 2 uur durende debat herbeluisteren: Oekraïnedebat 22 februari 2024