7 mei 2024 – Congolese geschiedenis

7 mei 2024 – Congolese geschiedenis

Tussen de soep en de feiten:

De Congolese geschiedenis in België

Scherp ’s middags je hersenen aan met hot topics en een warme kom (vegetarische) soep. Boeiende sprekers ontleden actuele thema’s met een Brusselse invalshoek. Moeilijke kwesties worden behapbaar uitgelegd. Achteraf is er tijd voor vragen en bedenkingen uit het publiek. Voedsel voor lichaam en geest, elke eerste dinsdag van de maand!

De Congolese geschiedenis in België

Dekoloniseren is een werkwoord. En dat is precies wat Eva Kamanda en Kristof Bohez met hun boek Een verzwegen leven; onze Congolese geschiedenis in België hebben gedaan. Ze komen vertellen over de zoektocht naar het verhaal van Eva’s Congolese overgrootvader, hoe die tijdens de kolonisatie van Congo in België terechtkwam en wat hij hier deed, en over het gat in de Belgische geschiedschrijving dat ze daarmee hebben blootgelegd.

Eva Kamanda (32) is actrice, Kristof Bohez (41) is journalist. Samen werkten ze meer dan drie jaar lang aan Een verzwegen leven.

Over het boek

Het begint met de huwelijksfoto van haar overgrootouders. Etterbeek, 1942. Hij stelt vragen, zij gaat eindelijk op zoek naar antwoorden. De tijd is er rijp voor. Samen belanden Eva en Kristof op een rollercoaster van revelaties die meer dan drie jaar zal duren.

Wie was François Kamanda en hoe belandde hij hier? Wat doet zijn portret in het AfricaMuseum? Wat deed hij op twéé Wereldtentoonstellingen op de Heizel? Waarom kent niemand in Eva’s familie dit verhaal? En wat had François te maken met het verzet tegen de Duitse bezetter? De zoektocht legt een stuk onvertelde Belgische geschiedenis bloot.

De 8 meicoalitie

Één dag na deze lezing is het 8 mei, de dag waarop in 1945 nazi-Duitsland en een extreemrechtse golf overwonnen werden. Aan het front sneuvelden ook veel Congolese soldaten, aangevoerd door Belgische officieren. Om deze dag te herdenken en het gevaar van extreemrechts te benadrukken wil de 8 meicoalitie een officiële feestdag invoeren. Meer info(externe link)

Praktisch

  • Iedereen is welkom vanaf 12:00 voor een kom vegetarische soep i.s.m. Atelier Groot Eiland
  • De spreker start om 12:15
  • Nadien is er tijd voor vragen uit het publiek
  • Inschrijven is aanbevolen, maar niet verplicht en kan via deze link: Inschrijfformulier Muntpunt Tussen de soep en de feiten

Tussen de Soep en de Feiten’ is een samenwerking tussen Brussels Academy, CCV, Citizenne, Davidsfonds, huisvandeMens, Humanistisch Verbond, Internationaal Comité, Louis Paul Boonkring, Masereelfonds, Mensen & Wetenschap, Muntpunt, Odisee, OKRA, Vermeylenfonds, VUB en Willemsfonds.