DELHAIZE, HET KAN VERKEREN ZEI DE HOLLANDER
6 november 2023
IN SAMENWERKING MET HOUSE OF COMPASSION
MAANDAG 6 NOVEMBER, 19u.
Begijnhofkerk, Begijnhofplein, 1000 Brussel
De traditionele Belgische groep Delhaize fusioneerde in juli 2016 met de Nederlandse Ahold Groep of beter gezegd , werd er door overgenomen. Dat gingen we voelen. Al maanden nu duurt het conflict met deze werkgever die het sociaal overleg negeert en zwaar inzet om de macht van de vakbonden te breken. Zoals illustere voorgangers Amazon, Walmart al voordeden zal dit pad enkel leiden tot toenemende ongelijkheid en verarming; wat het samenlevingsmodel zwaar onder druk zet. Franchisering, outsourcing, uberisering… De neoliberale zogenaamde vrijemarkt-ideologie blijft onze terroriseren. Ook de bankencrisis in 2008 en de covidperiode toonden ons het failliet van dit soort economisch denken aan. samenleving
We brengen het geheel samen vertrekkende van de Delhaize-zaak die als dusdanig zware gevolgen zou kunnen hebben voor onze sociaal overlegstructuur. Maar ook de Platformeconomie met de ontrafeling van het arbeidsrecht opgelegd door outlaw-platforms (Uber, Deliveroo, enz.) komt aan bod. Om tot slot het te hebben over de “huidige en nieuwe slavernij” met de mensenhandel en het Borealis-schandaal.
We brengen heel wat boeiende mensen bij elkaar:
Isabelle Ferreras (i.g.) is socioloog en politicoloog . Ze is hoogleraar sociologie aan de UCL en volgt de Delhaizezaak op de voet.
Fatiha Dahmani, vakbondsverantwoordelijke ACV Puls werd toen ze haar solidariteit wou betonen aan het Delhaize-personeel hard aangepakt door deurwaarder en politie nadat de rechter in kortgeding een paar dagen eerder een eenzijdig verzoekschrift van Delhaize had ingewilligd dat verbood om klanten of personeel te hinderen.
Anne Dufresne is socioloog en onderzoeker bij Gresea (groupe de recherche pour une stratégie économique alternative) en gespecialiseerd in de aberrante ontwikkeling van de platformeconomie.
David van Turnhout is onderzoeksjournalist en lag aan de basis van het onderzoek naar economische uitbuiting op een werf van chemiereus Borealis in de Antwerpse haven. Hij schreef er het boek ‘Slavernij aan de Schelde’ over: het schrijnende en persoonlijke verhaal van de slachtoffers, maar ook legt hij de structuren bloot die het hele systeem van mensenhandel in stand houden.
Sarah de Hovre, regisseur/verantwoordelijke bij PAG-ASA, de Brusselse organisatie die strijd voert tegen mensenhandel.
Het geheel wordt in goede banen geleid door Steven Rombaut, VRT journalist.
We organiseren deze tweetalige activiteit in samenwerking met House of Compassion in de Begijnhofkerk. De activiteit start vanaf 19u wat de mogelijkheid geeft om de expo “Nieuwe slavernij” te bezoeken. Het gesprek zelf start om 20u.