MOMO: een exploratiewandeling door Modelstad Molenbeek

Zaterdag 18 maart 2023, 11u
Molen West Square,Alphonse Vandenpeereboomstraat 193, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Molenbeek krijgt het al vele jaren hard te verduren in de media. Laatst deed een partijvoorzitter nog een ongelukkige uitspraak. Om hem op zijn woord te nemen: dankzij de talloze solidaire, creatieve en vernieuwende initiatieven vanuit de bevolking waan je je er haast niet in ons land. Wat blijkt: zij inspireren nu ook onze openbare instellingen.

De voorbije jaren verkenden we al de privaat-publieke ontwikkelingen in de Anderlechtse kanaalzone, de Noordwijk en Thurn & Taxis. Dit jaar is de omgeving van het Weststation op Molenbeeks grondgebied aan de beurt.

Op het 13 hectare grote en 1km lange verlaten rangeergebied van het Weststation, zijn verkommerde industriële omgeving en de naoorlogse Cité Machtens staan diverse projecten op stapel. Zij moeten van het gebied de komende jaren een multifunctionele, vlot bereikbare, duurzame wijk maken. Een groot deel van dat gebied is in handen van openbare bedrijven en instellingen. Dat zou burgerparticipatie en tijdelijk gebruik moeten vergemakkelijken.

Tijdens onze verkenning door het gebied zal schepen Jef Van Damme ons wegwijs maken in de lange termijnvisie op de wijkontwikkeling en de concrete plannen en projecten. Verschillende daarvan zullen toegelicht worden door personen die er nauw bij betrokken zijn.

Enkele zeer uiteenlopende, in het oog springende voorbeelden:

  • Lion City: de voormalige Delhaizesite wordt een groene wijk met woningen, handelszaken, kringloopbedrijven, onderwijs- en opleidingsfaciliteiten. Een deel van de site wordt momenteel gebruikt door circusorganisatie UP. 
  • Westpark: de vzw Toestand krijgt 4 jaar de tijd om op een 3 hectare groot braakliggend terrein in samenwerking met de buurt en Brussel Leefmilieu activiteiten te organiseren om te testen welke infrastructuur in het toekomstige park nodig is.
  • Molen West Square: in een tijdelijke infrastructuur naast het Weststation organiseren een zevental verenigingen zoals Samen voor Morgen, Sport2be en La Rue diverse activiteiten. Op termijn komt er mogelijk een wetenschapscentrum op die plek.
  • Infrabel Academy: dit vernieuwende opleidingscentrum voor spoorberoepen staat er al.
  • RWDM-Girls: een sociaal-sportieve werking voor 300 meisjes en vrouwen en 62 nationaliteiten