WENEN IN BRUSSEL

We nodigen graag elkeen uit op onze Weense wandeling in Brussel op ZATERDAG 1 APRIL. Starten doen we om 13u aan de Kapellekerk (einde Hoogstraat).

 

Het parcours met Michaël Valkeniers als gids, brengt ons onder meer langs de Zavelkerk; de Wolstraat met 18de-eeuwse stadspaleizen, hof van Merode-Bournonville, Hof van Egmont-Arenberg waar Mozart kwam concerteren, op nr 13 het Brussels filiaal van het Dorotheum; het Warandepark; langs de Koningsstraat 60-62 (de woning van cartograaf Ferraris), op n° 213 de bloemenwinkel Daniel Ost, een art nouveau-inrichting van Paul Hankar die belangrijke invloed had op de Weense stijl; de Arenbergstraat 11 met een art-nouveaupand van Horta voor juwelier Wolfers; de Sint-Hubertusgalerijen, een plek voor de burgerij met de introductie van koffie- en chocoladecultuur naar Weens voorbeeld; de Wolvengracht met de vroegere ASLK-zetel, te vergelijken met Volkssparkasse in Wenen…

 

Onderweg in café Béguin, hebben we gesprekken met Tino HAENEN en Lucas CATHERINE.

Tino is thuis in Wenen en gespecialiseerd in muziek en literatuur. Hij is o.a. artistiek directeur geweest bij De Singel, Ars Musica.

 

Lucas is ook een Wenen-kenner en in zijn nieuwste boek zal hij trouwens verslag uitbrengen van zijn jarenlange onderzoek naar de donkere zijde van de Belgische art nouveau. De peetvader van art nouveau luisterde naar de naam Leopold II en de zoogmoeder was Kongo.

De wandeling sluiten we af met een receptie en gesprek met Directrice Michaela Kauer, in het Weens Huis op de Tervurenlaan 58, 1040 Etterbeek.

Inschrijving verplicht (wie het al deed, dient dit niet meer te herhalen) en dit VÓÓR 21 MAART 2023 via lpboonkring@hotmail.com