WENEN

Van 12 tot 16 april 2023

Wenen wordt dit jaar onze reisbestemming. Wenen, als smeltkroes, vergrootglas en laboratorium van de beginnende twintigste eeuw in de architectuur ( de Wiener Secession, Adolf Loos, Otto Wagner..); in de schilderkunst ( met Egon Schiele, Gustav Klimt..); in de muziek (Mahler, Schönberg..); in de literatuur (met Robert Musil..) en in de psychologie en filosofie (met Sigmund Freud, Ludwig Wittgenstein..).
Wenen, stad van vernieuwing maar ook de stad met een geschiedenis van aartsconservatisme, reactionaire politieke gedachten en anti-semitisme.
Wenen staat ook nog steeds model voor haar volkshuisvestingsysteem.

Meer dan 60% van de 1,8 miljoen inwoners van de stad woont in een gesubsidieerde woning en bijna de helft van de woningmarkt bestaat uit flats of coöperatieve appartementen die eigendom zijn van de stad.

In de jaren ’80 en ’90, toen andere steden hun gemeentelijke huisvestingsprojecten verkochten, werd de sociale huisvesting er niet geprivatiseerd.

Tino HAENEN begeleidt ons ter plaatse. Tino is thuis in Wenen en gespecialiseerd in muziek en literatuur. Hij is o.a. artistiek directeur geweest bij De Singel, Ars Musica en het Muziekgebouw aan ‘t IJ (A’dam).