Tafel 18 – Buurtwerk
Korte inhoud:
Kent u Laag-Etterbeek? De wijk aan de voet van de Europese wijk is de microkosmos van bengels en grijsaards, Mohameds en Maria’s, werkmansbroeken en maatpakken.
Maar ook de thuishaven van ‘de’ Chambéry.
Al twintig jaar trekt dat wijkhuis aan de kar. Met een dienstencentrum, sociaal restaurant, wijkwerking, kinderen- en jongerenwerking, een renovatieploeg en klusjesdienst. Met een imposante rist aan projecten in de wijk. En vooral: met dertig medewerkers en tachtig vrijwilligers.
Welke plaats heeft zo’n privé-initiatief in een wijk en een gemeente? Wat doet Chambéry wel en niet, en waarom? Wat zijn de sterktes en de zwaktes? Zijn er succesrecepten? Waar gaat het project naartoe?
Tafel 18 is een verhaal van vallen en opstaan, doorzetten en samenwerken, van moeilijke en vooral ook veel mooie momenten. Een relaas van mensen, enthousiasme en warme solidariteit in een steeds killer wordende wereld. Over geëngageerd wijkwerk in een specifiek Brusselse context maar met een blik over het muurtje, naar andere werkingen, in Brussel, Vlaanderen en daarbuiten.
De Louis Paul Boonkring viert 20 jaar wijkhuis Chambery, met het boek “Tafel 18 – Buurtwerking in Brussel”, uitgegeven bij EPO. (200blz.)
Met bijdragen van onder meer Eric Corijn, Paul Blondeel (docent Cosmopolis) en Bernard Devos (kinderrechtencommissaris Franstalige Gemeenschap).
We denken dat dit een boeiend boek is voor al wie begaan is met Brussel en samenlevingsopbouw. Vooral nu terwijl de wereld kouder wordt, proberen buurthuizen zoals Chambéry stug en gestaag verder grenzen van mensen te verleggen, te geloven in hun talenten en mogelijkheden, de zuivere dienstverlening voorbij. In de wijk, dicht bij huis, niet ver van bed.
Mogen we dan ook dit boek ten zeerste aanraden als boeiend document en dat tevens als geschenk kan worden aangeboden voor wie wat meer zicht wenst te krijgen op een stuk van Brussel.